Bezienswaardigheden in Belgrado

De laatste jaren profileert Belgrado zich steeds meer als een hippe stad en biedt het de bezoeker een goede mix van bezienswaardigheden, cultuur en ontspanning. Hieronder een aantal bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn tijdens je weekendje in de Servische hoofdstad.

Het Fort van Belgrado en Kalemegdan Park

Strategisch gelegen op een heuvel en uikijkend op de rivieren Sava en Donau, ligt het Fort van Belgrado. Vanaf dit symbool van de stad heb je een prachtig uitzicht op de stad. In het ruim 2000 jaar oude fort zijn de sporen van de Romeinen nog goed zichtbaar. Naast de vele overblijfselen van onder andere poorten, torens en kerken zijn er ook een aantal musea in het fort gevestigd. Vanaf het Kalemegdanska Terasa restaurant kijk je uit over de rivieren. Het fort ligt in het Kalemegdan park; In dit grootste park van Belgrado is in de zomer altijd wel wat te doen en is bijvoorbeeld ook de dierentuin gevestigd.

Oude binnenstad

Het oudste deel van de historische binnenstad van Belgrado ligt tegen het Kalemegdan aan. Rondom de winkelstraat Knez Mihailova ligt het voetgangersgebied dat het hart van Belgrado vormt. Hier kun je prima shoppen en 's avonds uitgaan. Op het Trg Republike plein staat een standbeeld van de Servische vorst Mihajlo Obrenovic III en bevindt zich ook het Nationaal Theater.

Skadarlija

De oude gezellige volkswijk Skadarlija doet door de heuvelachtige smalle straten een beetje denken aan het Parijse Montmartre. Aan het einde van de 19e eeuw bloeide hier het culturele leven wat je nog steeds goed kunt zien aan de vele cafe's, restaurants, galeries en winkeltjes. Tijdens je diner wordt er vaak traditionele Servische muziek gespeeld.

Dedinje en het Topcider Park

De rijkste wijk van Belgrado, Dedinje, ligt ten zuiden van het stadscentrum. Hier kun je het graf van oud president Tito bezoeken die in het beroemde 'Bloemenhuis' begraven ligt. Het oudste park van Belgrado is het Topcider. Dit is een favoriete picknickplaats voor de inwoners van de hoofdstad van Servië. Onder het park zou zich een tunnelstelsel bevinden waar Tito zich kon verschuilen tijdens een Russische atoomaanval.

St. Sava kerk

De grote St. Sava kerk werd genoemd naar de eerste aartsbisschop van Servië en is de tweede grootste orthodoxe kerk ter wereld. De bouw ervan begon in 1935 maar is tot op de dag van vandaag nog niet afgerond. Dit zie je vooral aan de binnenkant. Voor de St. Sava ligt een fraai parkje waar je in de zomer heerlijk kunt relaxen.

Ada Ciganlija

Middenin de rivier de Sava ligt het eiland Ada Ciganlija. Dit is een recreatiegebied waar je op het stadsstrand kunt liggen of kunt gaan picknicken. In de zomer is dit een hotspot met veel trendy restaurants en loungecafe's. Ook kun je op Ada Ciganlija golfen, fietsen, voetballen en paintballen. Op het bijbehorende recreatiemeer kun je zwemmen, roeien en kajakken. Het eiland is per boot te bereiken die vertrekt bij de Branko brug.

Hotels in Belgrado


Een ruime keus aan accommodaties (210) in het centrum van Belgrado; van hostels tot aan hotels. Naar de Booking.com website

Plattegrond van Belgrado